tag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post5144627828557503928..comments2024-03-14T09:22:04.989+01:00Comments on Gotowanie na gazie: PierogiTombohttp://www.blogger.com/profile/02674013398149386412noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post-2712293518931585752011-10-08T23:55:52.275+02:002011-10-08T23:55:52.275+02:00Ech, Magento, Tobie zaimponić to jak walnąć trójkę...Ech, Magento, Tobie zaimponić to jak walnąć trójkę w totka! (dotąd mój rekord to jedynka). Dziękuję i kłaniam pięknie!Czyprak Antonihttps://www.blogger.com/profile/10506189157318015235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post-26493282631438451132011-09-28T19:25:30.753+02:002011-09-28T19:25:30.753+02:00Już miałam kręcić nosem, że nie ma pierogów z jago...Już miałam kręcić nosem, że nie ma pierogów z jagodami, ale tymi z serem i żurawiną to mi zaimponowałeś :)Ewa P.https://www.blogger.com/profile/08054271338326468463noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post-55097878230492554052011-09-28T01:09:22.342+02:002011-09-28T01:09:22.342+02:00Silvio, o, nawet ja się przydałem? Bardzo mię to c...Silvio, o, nawet ja się przydałem? Bardzo mię to cieszy!<br /><br />Agiku,wcale nie uważam się za pierogowego miszcza i do palmy nie prezydentuję. Ot, czasem pieroga wykonam, ale czy mi zależy na mianie, to nie wiem i waham się solennie. Jakoś mi nie przeszkadza, że ktoś inny robi lepsze, bo wiem, że tak jest.<br /><br />Bareyo, dobry z Ciebie chłop. Niezasłużenie,a pochwaliłeś. Klasa!<br /><br />Anonimie, dlatego napisałem, że to moja własna osobista wariacja soczewiaków, nie chciałem po prostu żeby było tak sucho i jednorodnie. Eee, jeśli soczewiaki to nie są pierogi z soczewicą, to czym prędzej powiedz to Litwinom łącznie z tymi, którzy prowadzą knajpę litewską przy konsulacie w Sejnach! Także publikacja o dziwnym tytule "Potrawy kulinarne" (a niby jakie mają być potrawy?!), którą otrzymałem w Lokalnej Grupie Działania Sejneńszczyzna głosi: "Soczewiaki: pierogi, których nadzienie stanowi soczewica, suto przyprawiona skwarkami. Danie smaczne, chociaż ciężkostrawne". Eeee, pierogi. Tego, z soczewicą. Oczywiście, można spotkać soczewiaki w formie bułeczek drożdżowych z suchym, zapychającym nadzieniem, ale to traktuję jako margines, którym można wcale niemarginalnie zapchać sobie przełyk aż do uduszenia. W każdym razie jeśli dasz znać Litwinom i oni zmienią zdanie co do pierogów zsoczewicą, ja... no, wykreślę słowo "litewskie" :)<br /><br />Grażka, zaparzanie wrzątkiem też jest dobre! Ja robię z mlekiem, bo tatko tak robił, przed nim babcia, która pochodziła ze Słonima, i od przedwojnia mieszkała na Suwalszczyźnie, a przed nią prababcia. Ale nie ma chyba lepszych i gorszych metod, choć jeśli ktoś chce dostać ciasto leciuśkie jak mgiełka i rozpływające się w ustach, to zrobi z mlekiem. A jak ktoś chce dostać klajster, pójdzie do knajpy w konsulacie litewskim w Sejnach, tam dają taką kluchę, że i po litewsku nie pogadasz, że pozwolę sobie na uszczypliwość.Czyprak Antonihttps://www.blogger.com/profile/10506189157318015235noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post-25148797670294979822011-09-27T19:43:42.919+02:002011-09-27T19:43:42.919+02:00Oj, ale mi apetytu narobiłeś ! Ja zaparzam mąkę go...Oj, ale mi apetytu narobiłeś ! Ja zaparzam mąkę gorącą wodą, muszę kiedyś Twojego sposobu spróbować :)grazynahttps://www.blogger.com/profile/13877630737821701425noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post-23150416620746988222011-09-27T18:29:34.932+02:002011-09-27T18:29:34.932+02:00ale prawdziwe litewskie soczewiaki nie mają nic w...ale prawdziwe litewskie soczewiaki nie mają nic wspólnego z pierogami czy marchewką;] No chyba, że Antoni soczewiakami nazywa pierogi z soczewicą, ale to zupełnie inna i nie litewska bajka;]Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post-277161452815336612011-09-27T10:46:46.866+02:002011-09-27T10:46:46.866+02:00No Dobrodzieju piękny wpis. Cenne rady i pierogi z...No Dobrodzieju piękny wpis. Cenne rady i pierogi zacne bardzo. Kawał dobrej pierogowej roboty.<br />pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14524593172363062341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post-81237588038066443402011-09-26T17:28:38.310+02:002011-09-26T17:28:38.310+02:00No proszę :)
Moze nieskromnie, ale za to jakże pra...No proszę :)<br />Moze nieskromnie, ale za to jakże prawdziwie powiem, ze uważam się za mistrza świata pierogowego, no a co za tym idzie, robię najlepsze pierogi na świecie.<br />Tutaj widze, że mogę sobie pogadać, jak mistrz z mistrzem :)<br />Po pierwsze ciasto: rzeczywiście zaparzenie go wrzącym płynem, sprawia, ze rozkleja się gluten i to własnie dzięki temu ciasto zagniata i wałkuje się błyskawicznie, a ramiona odciążone są od zakwasów :)Ja zaparzam wrzącą wodą- ale 1/3 ilości mąki, pozostałe dwie trzecie zagniatam z lodowatą wodą. Bez soli, bo będa się gotowały w osolonej wodzie. Spróbuję z mlekiem.<br />Moje uczty pierogowe, też mają w sobie kilka rodzajów nadzień pierogowych ( serek filadelfia+ łosoś i koperek; ser z niebieską pleśnią+ gruszka, cielęcina i kurki, lub kurki i brokuły, feta i dynia. Moje ulubione to z grzybami suszonymi. No i oczywista zawsze są też z mięsem, bo ulubione pytanie mojego chłopa brzmi: a mięso dzieeeee?), ale robię też kilka kształtów pierogów: pierogi- szyszki, kwadraciki, uszka, paczuszki, tradycyjne pierogi z koronką na brzegu...<br />Chętnie wyzwałabym Cię na pojedynek pierogowy, ale szczerze mówiąc, wydygałam, bo nie wiem, czy uniosłabym świadomość, że jednak robię drugie co do dobroci pierogi na świecie.agikhttps://www.blogger.com/profile/03475134906090674816noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-4724201041121268900.post-82356987038416566852011-09-26T16:02:55.104+02:002011-09-26T16:02:55.104+02:00Właśnie robię pierogi i zapomniałam ile wody na ci...Właśnie robię pierogi i zapomniałam ile wody na ciasto. Zaglądam na durszlak - a tu proszę ! Jak na zawołanie ;-))))Silvia_Plhttp://www.kulinarnyebook.blogspot.comnoreply@blogger.com