niedziela, 18 marca 2012

Faszerowane ziemniaki z ziemniaczano-serowym sosem








Czasem jak się czego zachce, to się nie da wytrzymać, co nie? Będzie łazić za człowiekiem taki salceson czy inna świeżynka, odpędzić się nie da, jejbohu! Jak mnie się więc wczoraj zachciało kartochli nadzianych mięsem, zaraz umyśliłem je zrobić aby nie pałętały się za mną jak będę sikorki obłaskawiał na potańcówce w remizie. W piwniczce jeszcze co nieco bulw zostało, tak i wykonałem. Żeby nie było za suche, zrobiłem sosek. Ale jaki sosek! Słodkawy, serowy, a i zdrowotny, gdyż ponieważ do jego wykonania nie poszła ani mąka, ani śmietana. Miodas, cie florek...


Składniki:
6 sporych ziemniaków,
50 dkg mięsa mielonego,
1 klinek niebieskiego sera pleśniowego,
garść oliwek,
1-2 łyżeczki musztardy,
2 cebule,
4 ząbki czosnku,
rozmaryn, kmin rzymski, sól, pieprz.

3 posiekane ząbki czosnku, oliwki, także posiekane, oraz musztardę łączymy z mięsem. Dodajemy 3/4 opakowania sera, który wmieszywujemy w masę mięsną. Przyprawiamy do smaku podprażonym kminem rzymskim, solą i pieprzem. Ziemniory wydranżalamy (ja tam nie mam cierpliwości żeby łyżeczką wydłubywać ze środka, więc przekrajam na pół i wyskrobuję; tak jest łatwiej). Z zewnątrz smarujemy oliwą, w wydrążenia nakładamy farsz. Do piekarnika. 180 stopni, pół godzinki czy śtyrdzieści minut, aż się zaczną rumienić.

Cebulę kroimy jakkolwiek i dusimy na masełku.

Żeby nie wyrzucać tego, co wydłubałem ze środka ziemniaków, postanowiłem to zużyć, bo niewiele jest rzeczy gorszych od marnowania dobrego jedzenia. Tak więc przesiekałem byle jak i dorzuciłem do cebuli. Te wiórki zostały mianowane Świetnym Zagęszczaczem Sosowym.

Cebulę z ziemniaczanymi wydłubkami podduszamy chwilę, a potem zalewamy dwoma szklankami wody. Dusimy pod przykryciem do całkowitej, absolutnej miękkości. Pod koniec odkrywamy i odparowujemy płyn. Po usunięciu nadmiaru wody dodajemy rozdrobnioną resztkę sera. Czekamy chwilunię aż się rozpuści. Na koniec dokładamy ząbek czosnku, rozmaryn, sól, pieprz i blendujemy na gładziuśką, bieluśką, gęstawą, słodkawą, pachnącą serem, rozmarynem i czosnkiem muślinową masę (na zdjęciu widać też pieczarki, ale zostały usunięte z listy składników, albowiem tego, no nie wnosiły nic, no!).

Dobre to nieprzeciętnie. Szczególnie sos przypadł mi do gustu. Miał świetną konsystencję i piękny, kremowobiały kolor. Wiecie co? Dziwna rzecz: jak tylko solidnie pojadłem, zaodraz mnie się odechciało i tych kartochelków, i jeść w ogóle. Czary, panie, czary!

30 komentarzy:

  1. O, super, ze pokazałeś, bo ciekawa byłam bardzo.Musze moim pyrojadom zrobić kiedyś takie wypasione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wiem, czy wypasione... Ale że pyszne, to fakt :)

      Usuń
  2. O jacie! Ale co ksiądz proboszcz powiedzą na te potańcówki w remizie we wielgim poście? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki wielkie za przepisa fajnego, u mnie sporo bulw ziemniaczanych w piwnicy spoczywa i czeka aż coś z nich dobrego upichcę!

      Usuń
    2. Ale one postne są te potańcówki! Tańczy się do Dżastina Bibera, a to, jak wiadomo, okrutne wyrzeczenie jest ;)

      Usuń
  3. Uff,... jak by to było smacznie wczoraj tym zakąszać!!!.
    J.Placek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet kilka zostało, ale już pożarłem :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie. Bardzo przyjemne danko i pewnie dietetyczne.. No, kartofle to żadnych kalorii nie mają. A mięsa tyle, co nic.. No i na potańcówce będziesz miał dżoging jak się patrzy. Dobrej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Antoni, ty masz dar onomastyczny! (nie uwłaszczam cię, nie nie nie, sprawdziłam se w necie, czy nie). Twoja nazwa: Fajne Jednoosobowe Naczynko Do Zapiekanek (patrz: http://kuchenneprzydasie.blogspot.com/2010/07/fajne-jednoosobowe-naczynko-do.html) już poooszła w świat! a teraz ten Świetny Zagęszczacz Sosowy. Juz się przyjął :-)
    dzięki za miłe słowa!!! :-D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo ja jestem Wioskowy Wymyślacz Durnowatych Nazw :)

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  6. Odpowiedzi
    1. Cóż jest ten akronim? Weź Wypierdalaj Debilny Nieuku? ;)

      Usuń
  7. Hmmm... niniejszym donaszam, że zakwas wyciągłem z piwniczki. Znaczy chleb robić będę. Czy On chciałby bułkę? Pytam, bo nie wiem wiela mąki mam domieszać. Chleb to żytni z ziemniakami będzie - mój najulubieńszy. Produkcja wyjdzie gdzieś kole piątku/soboty (jeszcze nie wiem bo to od zakwasu zależy). Siem rozpisał uchhh...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po czasie i po dzisiejszym spotkaniu utwierdzam się w przekonaniu, że możesz mnie Pan swoim entuzjazmem przekonać do wypieku chleba. Wielkie dzięki!

      Usuń
  8. Świetny Zagęszczacz Sosowy - jak jaki święty 'dietetycznej' kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne jest wymyślanie zdań, w których słowa zaczynają się od wielkich liter ;) (chciałem napisać, że związków franzyfrologicznych, alem się pukł w łeb, że nie powinienem pisać niczego, czego nie rozumiem) :)

      Usuń
  9. na pewno przygotuję . wygląda super. pozdarawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Po pierwsze - pyszności!
    Po drugie - genialne pióro! świetny styl pisania, jestem pod wrażeniem i na pewno będę tu zaglądać ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Łe jery, pyszne te pyry być muszą!

    OdpowiedzUsuń
  12. Muszę spróbować później, bo naprawę wygląda świetnie ;)) I produkty, ziemniaki z ziemniakami, czyli wyjdzie tanio

    OdpowiedzUsuń
  13. mmmm pysznie to wygląda, również muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę spróbować :)
    Zapraszam do siebie
    http://co-ugotowac.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. No, to jest też niezla odskocznia nawet od placków ziemniaczanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja poproszę na dzisiejszy lunch :) Wyglądają świetnie a połączenie smaków bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam :) nic tylko zjadać :)

    Zapraszam
    zdrowiezwyboru.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń