sobota, 13 czerwca 2009
Szparagi w sosie serowym
Danie to - a jakże - delikatne (bo szparagi), ale o zdecydowanym smaku (bo czosnek i ser). Wiosenny, wesoły koperek (bo wiosna). Palce lizać (bo pycha). Tylko nie zapomnijcie opłukać zieleniny (bo zgrzytanie w zębach).
Składniki
▪ 1 pęczek szparagów,
▪ 1 szklanka mleka,
▪ 1 opakowanie serka topionego,
▪ 1 pęczek koperku,
▪ 2 ząbki czosnku,
▪ sól, pieprz.
Czosnek siekamy z solą i odstawiamy do spocenia. Szparagi gotujemy w mleku do półmiękkości na małym gazie, po czym wyjmujemy z garnka. Do mleka dodajemy ser topiony i często mieszając czekamy aż się rozpuści, a mikstura zgęstnieje. Wtedy wsypujemy posiekany koperek i chwilkę razem dusimy aż zielsko odda smak. Wrzucamy czosnek i szparagi. Pozwalamy szparagom przez kilka małych minutek nacieszyć się aromatycznym towarzystwem. Dosolić, napieprzyć. Wykładamy na talerz, posypujemy papryką, chili albo Tandori, i tyle. Roboty mało, radochy cała kupa. O, przepraszam, ja tak przy jedzeniu...
Do sosu można dodać curry; będzie aromatyczniej, bardziej egzotycznie i kolorowo. Ja miałem ochotę na coś zwiewnego i bardziej naszego, koszelewskiego, więc bez curry.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Szparagi pyszne:) Dziekuje za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę uprzejmnię ;)
OdpowiedzUsuńTo i ja dziś spróbuję
OdpowiedzUsuń