środa, 13 maja 2009

Salsa ole!

Składniki
4 pomidory
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
kilka łyżek oliwy
garść albo i dwie drobno posiekanej natki kolendry
sok z połowy cytryny
cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
tabasco albo posiekana ostra papryka.

Pomidory sparzamy, usuwamy skórkę i nasionka (żeby nie było zbyt rzadkie), a miąższ kroimy w kosteczkę. Wrzucamy do miseczki razem z posiekaną cebulą, roztartym czosnkiem i innymi składnikami. Sos powinien być lekko kwaskawy i zdecydowanie pikantny. Odstawiamy w chłodne miejsce (np. do piwniczki na mięso i podroby) na czas porannego dojenia, albo i na godzinkę, i już. Ole!

Jak kto lubi, można dodać posiekanych oliwek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz